Tuinenpark‎ > ‎

Natuurlijk beheer

Keurmerk Natuurlijk Tuinieren
De Driehoek heeft in 2012 het Keurmerk Natuurlijk Tuinieren ontvangen: in één keer hebben we het maximale aantal van vier stippen behaald voor het natuurlijk beheer en onderhoud van ons park. In 2013 ontving De Driehoek in Berlijn een internationaal diploma Natuurlijk Tuinieren. In 2016 heeft de herkeuring plaatsgevonden en zijn de vier stippen verlengd. Lees het herkeuringsrapport

Het natuurlijk beheer gaat om het complex als geheel, maar veel leden passen de ideeën ook toe in hun eigen tuin. 

Hoe groter de variatie, des te rijker de natuur. Zelfs op volkstuinformaat is een grote variatie te realiseren. Denk aan zon/schaduw, hoog/laag (zowel in grondniveau als beplanting), nat/droog, dicht/open. En aan schuilhoekjes, nestgelegenheid, insectenhotels, bevorderen van nuttige fauna, soorten beplanting die aantrekkelijk zijn voor bijen of vogels. 


Kleine ingrepen kunnen al een groot verschil maken. Daarom is het gebruik van bestrijdingsmiddelen verboden en willen we voorkomen dat er zeep in de sloten komt.Dit lieveheersbeestje is het keurmerk van natuurlijk tuinieren - hoe meer stippen, hoe natuurlijker. 
Op de AVVN-website vindt u meer informatie over dit traject.
 
De commissie Natuurlijk tuinieren is een groep tuinders die het onderhoud van speciale plekken op het tuinenpark begeleidt, informatie over natuurlijk tuinieren levert en andere tuinders stimuleert. In 2017 is een uittreksel van het beheerplan gemaakt en aan alle tuinders verstrekt.

Gerealiseerd sinds 2012 zijn onder andere:
- plantenborder bij het Pannendak en     langs het Koolmeespad
- vlindertuin (noordoosthoek)
- geen zeep-actie
- composthoop
- bijenmuur
- informatieboekje Natuurlijk                      Tuinieren 2011


 

De AVVN heeft de advieslijst van het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren recentelijk aangepast voor wat betreft de bestrijdingsmiddelen. Aanpassingen vinden wel vaker plaats en u vindt op www.avvn.nl altijd de laatste versie. Uit deze nieuwe aanpassing benadrukken we een paar punten.

 

- Bij de niet door het CTGB geregistreerde producten zijn een aantal van de meest voorkomende middelen en hun toepassingen gezet.

- Toegevoegd is het advies om bij voorkeur geen middelen zonder N-nummer te gebruiken waarvan de ingrediënten niet op het etiket staan.

- De Mierenlokdoos met Spinosad is vanaf heden naast Ultima ook een middel van Ecostyle dat niet meer gebruikt moet worden.

- Bij de producten mét een toelatingsnummer van de CTGB vervalt minerale oliën (is wettelijk niet meer toegestaan voor particulieren) en is toegevoegd octaanzuur, ijzerfosfaat en kiezelgoer. Bij zwavel geldt dat het alleen bedoeld is voor schimmelbestrijding in de kas.