Tuinenpark‎ > ‎Natuurlijk beheer‎ > ‎

Nestkasten voor roofvogels

Nestkast voor torenvalk


Serge en Harm (tuin 44) hebben zelf een nestkast voor een Torenvalk getimmerd en deze opgehangen in de grote dennenboom op hun tuin.

Mooi werk! Geeft wellicht inspiratie aan andere tuinders om ook nestkasten te gaan maken.

 

Bas van de Riet (tuin 49)

Nestkast voor bosuil


Joost en ik hebben een nestkast voor een bosuil opgehangen in een grote spar op tuin 48. Zoals de naam al zegt leeft de bosuil voornamelijk in bossen, maar sinds enige tijd is deze soort een cultuurvolger geworden. Dat betekent dat hij bijna overal kan voorkomen zolang er een paar grote bomen aanwezig zijn, voedsel en geschikte broedplaatsen. Je vindt hem dan ook in parken, tuinen en boomgaarden. Tegenwoordig gaat het best goed met de soort. Onder andere door het ophangen van nestkasten.


Rondom Utrecht worden bosuilen waargenomen in Overvecht, Maarssen, Tienhoven en Groenekan. Vorig jaar werden in het gebied ten noorden van de Driehoek jonge pas uitgevlogen bosuilen gemeld. Vandaar dat we willen proberen om ze ook op ons tuinenpark te laten vestigen.

Bosuilen zijn best groot; ze hebben een spanwijdte van 95 cm. De nestkast is dan ook fors, bijna 60 cm hoog met een invliegopening van 15 cm. Ze jagen in de schemering en 's nachts en eten allerlei kleine zoogdieren (ratten, vleermuizen, muizen), vogels, insecten. Onverteerbare delen worden uitgebraakt met zgn. braakballen. Je kunt ze het beste opsporen door hun geluid. Deze soort maakt het typische uilengeluid dat wordt gebruikt in spannende films: oeh, oe-oe-oe-oeh.

De aanschaf van de nestkast is mogelijk gemaakt door de opbrengst van de Groenmoetjedoen-dag van 2012. 


Nu maar hopen dat er snel bewoners komen. We houden jullie op de hoogte.                                                                                                                          Foto bosuil is van Wikipedia/fotograaf Chrumps

Bas van de Riet (tuin 49)

Joost van Wijk (tuin 42)


Nestkast voor ransuil
Gisteren, paaszaterdag, zijn Joost en ik de weer boom in geklommen, nu om een aantal ransuilnestmanden te plaatsen. We hebben hiervoor een dikke conifeer bij de parkeerplaats uitgekozen. Belangrijk bij plaatsing is dat de nestmanden minimaal 10m hoog worden opgehangen.

De ransuil is een middelgrote uil van zo'n 36 cm groot. Kenmerkend zijn de oorpluimen en de grote ogen met oranje iris. Ze leven in beboste gebieden, maar doen het ook uitstekend in dorpen en steden (bijvoorbeeld op forten en kerkhoven). Ze prefereren naaldbomen en coniferen om in te leven. In de winter kunnen ransuilen hier samenscholen in zogenaamde roestplaatsen. Soms tientallen bij elkaar. In het broedseizoen wordt gebroed in oude nesten van bijvoorbeeld kraai. Ransuilen jagen in open gebieden, zoals graslanden en akkers. Ze vangen met name (woel)muizen en soms kleine vogels.

De laatste decennia gaat het slecht met deze uil. Er wordt geschat dat er in Nederland zo'n 6000 broedparen leven. In de omgeving van ons tuinenpark zijn afgelopen zomer op verschillende plekken jonge ransuilen gesignaleerd: Maarssen, Westbroek, Groenekan, Gagelpolder en Ruigenhoekse polder waargenomen. Plaatsing van nestmanden vergroot de kans dat ze zich op de Driehoek gaan vestigen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Foto ransuil is van Wikipedia/fotograaf S. Rösner

Bas van de Riet (tuin 49)

Joost van Wijk (tuin 42) 


Comments