Tuinenpark‎ > ‎Natuurlijk beheer‎ > ‎

composteren

Composteren op eigen tuin

 

Er zijn allerlei redenen om tuinafval te composteren op de eigen tuin. Je hoeft bijvoorbeeld niet steeds op en neer te lopen naar de centrale composthoop om je afval af te voeren en om compost op te halen. De composthoop wordt een onderdeel van de kringloop die je in je eigen tuin creëert. En de composthoop is een plaats waar ook dieren in je tuin leven. In de composthoop leeft allerlei klein grut, maar ook bijvoorbeeld een ringslang kan jou composthoop uitkiezen als plaats om haar eieren te leggen.

Het blijft verbazingwekkend te zien dat tuinafval na een jaar prachtige compost is geworden.

 

Een composthoop creëren is niet ingewikkeld. Je kiest een plek in de tuin waar je het tuinafval wilt verzamelen. Je kunt hier een compostbak of-vat neerzetten of je kunt de plek op een af andere manier afbakenen met bijvoorbeeld gaas of hout.

Vaak worden er twee of drie bakken of plekken (meestal naast elkaar) gecreëerd. Als één locatie of bak met afval gevuld is, dan kun je die laten rusten en kun je starten met het vullen van de tweede. Het vullen met tuinafval kan overigens lang duren, want steeds als je denkt dat de locatie of bak vol raakt, zie je na enkele weken weer dat het verteringsproces zijn werk doet en dat de hoop is ingeklonken.

 

Er zijn verschillende methoden om van tuinafval compost te maken. Het is in elk geval belangrijk om het tuinafval steeds in laagjes te storten om een goed verteringsproces te krijgen. Een dikke laag met bijvoorbeeld alleen maar gras geeft geen goed resultaat; je moet het gras verspreiden en een laagje gras afwisselen met een laagje ander tuinafval. Je kunt eigenlijk al het tuinafval op de composthoop kwijt, behalve gekookt afval. Dunne takjes kan ook, al duurt het verteringsproces dan langer. Dikkere takken is niet aan te raden. 

 

Ik kies er vervolgens voor om een gevulde locatie volledig te laten rusten. Na pakweg een jaar kan ik dan prachtige compost oogsten. Anderen kiezen ervoor om na enige tijd (half jaar tot een jaar) de hoop om te zetten. Je kunt er op dat moment ook nog voor kiezen om de compost te mengen met (paarden)mest.

 

Als de compost klaar is, kan deze worden aangewend in de tuin. Een natuurlijk moment om dat te doen is het voorjaar. Dit is immers de periode dat planten bij uitstek meststoffen nodig hebben. En dit geeft weer ruimte om een nieuwe composthoop te starten. Zo is de cirkel rond.

Composteren is eigenlijk net als tuinieren. Er zijn veel manieren om een mooi en goed resultaat te bereiken. Als je meer wilt weten over composteren (op de eigen tuin) is het internet een geëigende plek; er is immers veel informatie te vinden. Daarnaast kun je altijd een medetuinder aanschieten die al composteert en hem / haar vragen naar de ervaringen. Tot slot kun je mij altijd benaderen. Ik beantwoord graag vragen, geef verdere informatie of een toelichting.

 

Joost van Wijk, tuin 42

c.j.m.vanwijk@nvwa.nl of via 06-29593769.

Comments