Tuinenpark‎ > ‎Natuurlijk beheer‎ > ‎

zevenblad

Zevenblad  (tuinmansverdriet)

 1. Grond bedekken met worteldoek, plastic (periode van 2 jaar). Dit vervolgens  bedekken met laagje compost/compost en plantjes hierop neerzetten die oppervlakkige wortels hebben.

 2. Uitgraven met wortel en al. Plant +wortels verwijderen. Geen spade gebruiken wel worteluitsteker/ spitvork om de grond los te maken.  Schoongemaakte stukken grond steeds controleren en z.n. weer vrijmaken.

 3. Het volledige oppervlak van het perceel  met ribbelkarton bedekken  of  bruin, niet glanzend karton zonder gekleurde opschriften. Overlap ruim, zeker als er ook kruipende planten als haagwinde (pispotjes) groeien. Rond al aanwezige planten een gat maken in het karton en het zo dicht mogelijk rond de stengels aansluiten. Het karton bij voorkeur op een vochtige bodem leggen zodat de afbraakorganismen meteen volop aan het werk kunnen gaan.

  Leg boven op de laag karton compost of tuinaarde. Maak de laag vijf tot 10 centimeter dik. Deze laag houdt het karton op zijn plaats en voorkomt dat het gaat omkrullen. Het beste tijdstip voor deze aanpak is vóór de winter, als alles kaal is. Ook nog in het vroege voorjaar (februari) kan. De regen zorgt ervoor dat alles goed aansluit en de vorst verkruimelt de aarde. In het voorjaar is het karton al grotendeels verteerd en het vroeg opkomende zevenblad krijgt geen licht, zodat het afsterft. 

 4. Groenbedekkende planten aanbrengen  zoals maagdenpalm, hondsdraf, vrouwenmantel,  lieve-vrouwen-bedstro.

 5. Consequent zevenblad boven de wortel afknippen. Wortels krijgen zo geen zuurstof en zullen afsterven

 6. Eindeloos schoffelen

 7. Afbakenen van een tijdsbestek dat je je bezig houdt met het zevenblad verwijderen en dan met leukere tuinklussen bezig gaan houden

 8. Toevoegen van kalk want zevenblad groeit op een zure grond

 9. Vanwege de natuurwaarde (drachtplant voor bijen, hommels en vlinders) is er wat voor te zeggen om zevenblad gewoon lekker te laten bloeien. Het is een mooie schermbloem. Pas als de bloemen uitgebloeid zijn en bruin worden gaan ze zaad vormen. Voordat het zover is, kun je ze verwijderen. Op dat moment zijn ze bovendien makkelijk uit de grond te trekken.


Comments